Puunkaato
Paras kaadon ajankohta
Parhaasta puunkaadon ajankohdasta on lukuisia eri mielipiteitä ja näkökulmia. Puualan asiantuntija Martin Häggman on tehnyt laaja-alaisia mittauksia ja analysointeja puusta vuosikymmenien ajan, ja tutkimustensa pohjalta tullut perustellusti seuraavanlaisiin tuloksiin.
Lehtipuut
Puunkaadon paras ajankohta riippuu lähtökohtaisesti metsätyypistä. Lehtipuut kuten koivu olisi hyvä kaataa loppukesällä elokuussa, koska puun kosteusarvo on tällöin noin 43 %. Vertailukohtana on puun keskimääräinen kosteusarvo loppukeväällä toukokuussa, 55 %. Puun kosteus on loppukesällä luontaisesti alhaisimmillaan.
Syysajankohtaa parhaana puunkaadon ajankohtana puoltaa myös se tekijä, että syksyllä lehti on lakannut kasvamasta, eikä enää ime puusta ravinteita. Tällöin saadaan merkittävästi parempaa polttopuuta. Loppukesällä ainoastaan vettä poistuu lehtien kautta.
Lehtipuun tulisi levätä maassa kolmisen viikkoa kaadon jälkeen ennen oksimista. Levon aikana lehdet voivat imeä edelleen vettä puusta ja laskea samalla puun kosteusarvoa. Kun puu on levännyt maassa kolme viikkoa, kosteusarvo on laskenut jo kymmenen prosenttiyksikköä lukemaan 33 %. Tällaista puunkorjuun menetelmää kutsutaan rasiinkaatamiseksi.
Heti syksyllä koivu on hyvä sahata, pilkkoa sekä pinota. Tärkeää on myös puupinon peittäminen mahdollisimman ilmavasti esimerkiksi peltikatteella, että puu pääsee kuivamaan. Vuoden kuluttua oikein peitetyssä pinossa ollut puu on kosteudeltaan noin 13 %, mikä on erinomainen kosteusarvo polttopuulle. Jos pino peitetään hengittämättömällä muovilla tai pressulla, tulos on merkittävästi huonompi.
Havupuut
Lehtipuun kaadosta poiketen kuusi ja mänty eivät tarvitse rasiinkaatamista, vaan ne kannattaa kaataa myöhään syksyllä tai talvella. Ne on syytä myös pilkkoa talvella, jotta suurin osa vedestä kuivuu pakkasilla.
Jättämällä osa puun latvusmassasta korjaamatta saavutetaan monia hyötyjä ja vältetään korjuun haitallisia seurannaisvaikutuksia. Oksat ja neulaset ovat puun ravinteikkaimpia osia. Kun ne jätetään metsään, turvataan uuden puusukupolven kasvua jopa paremmin kuin lannoituksella.