Käyttö
Polttopuuta voi polttaa perinteisesti joko erityyppisissä tulisijoissa tai vesikiertoisella lämmitysjärjestelmällä varustetuissa keskuslämmityskattiloissa. Ulkokuivaa polttopuuta kannattaa varastoida sisätiloihin muutaman päivän polttotarpeet ennen käyttöönottoa. Näin saadaan varmistettua, että puu on valmiiksi lämmintä ja varmasti kuivaa maksimaalisen lämpöhyödyn saavuttamiseksi ja eurojen säästämiseksi.
Polttopuut kannattaa välivarastoida lämmityskattilan tai tulisijan läheisyyteen, koska se on järkevintä käytön kannalta. Sisätiloissa ei kuitenkaan ole syytä säilyttää puuta yli 0,5 kuutiota palomääräysten ja -turvallisuuden vuoksi. Lue lisää paloturvallisuudesta tästä linkistä.
Puulämmitteinen keskuslämmitys
Käytettäessä puuta keskuslämmityksessä on kaksi vaihtoehtoista tapaa. Lämmityskattilan lisäksi on käytössä oltava erillinen lämminvesivaraaja tai vaihtoehtoisesti itse kattilassa on oltava sisäinen varaaja. Vesivaraaja voi olla kooltaan joitain satoja tai tuhansia litroja. Sen koko määräytyy lämmitettävän kohteen ja käytettävän lämmityskattilan perusteella.
Lämminvesivaraaja vähentää lämmitykseen liittyvää työtä ja parantaa lämmitysjärjestelmän energiataloudellisuutta. Tarvittaessa sen tuki- tai rinnakkaislämmitykseksi voidaan liittää lämpöpumppu-, aurinko- tai sähkölämmitys.
Puulla pystyy lämmittämään esimerkiksi kooltaan 200 m²:n omakotitalon lähes yhtä pienellä vaivalla kuin mitä käsikäyttöinen stokeripoltin vaatisi haketta tai turvetta poltettaessa. Olennaista on, että lämmityskattila on varustettu vesivaraajalla.