Vilja
Hyvä hyötysuhde
Pelletin tapaan myös vilja on lämpöarvoltaan hyvin korkea ja vaatii näin ollen hyvin vähän siilotilaa. Polttoon sopii kaikki viljan lajittelujäämät ja heikkolaatuiset viljaerät, jotka eivät elintarviketeollisuudelle kelpaa.
Lisävarusteet ja apukeinot polttoprosessissa
Viljan poltto biolaitoksessa onnistuu erinomaisesti stokeripolttimilla. Erillistä viljan polttoon suunniteltua poltinta ei tarvita, kunhan stokerissa on niin kutsuttu liikkuva-arinainen palopää. Mikäli poltin ei ole liikkuva-arinallinen, se aiheuttaa polttoprosessissa viljan suuren tuhkapitoisuuden takia laavaantumista.
Tuhkan aiheuttama laavaantuminen vaatii jatkuvaa palopään puhdistamista ja aiheuttaa pahimmillaan takapalovaaran uhkaa laitoksessa. Liikkuva-arinaisella polttimella poltto onnistuu erinomaisesti. Myös kalkin lisääminen viljan sekaan on havaittu vähentävän laavaantumista poltossa.
Mikäli viljaa poltetaan säännöllisesti, lämmityskattilan olisi hyvä olla varustettu myös automaattisella tuhkan poistolla. Jo pienemmillä polttoainemäärillä voi joutua tyhjentämään tuhkat kerran päivässä kattilasta, mikä tekee lämmittämisen erittäin työlääksi. Palaessaan vilja poksahtelee ja lopputuotteeksi jää tyhjä, jyvännäköinen tuhkakuori. Viljan poltto tuoksuu tuoreelta, vastaleivotulta leivältä.
Lyhyesti viljasta
- korkea lämpöarvo
- suhteellisesti pieni varastotilavaatimus
- hyödynnettävissä kokonaan, myös heikkolaatuiset erät