Ylläpito ja huolto
Bioenergialämmittäjän työkalut saavat odottaa hyllyllä, koska niille on harvoin käyttöä.
Biopolttoaineita polttavat laitteistot eivät välttämättä tarvitse perushuollon lisäksi muita toimenpiteitä. Tämä edellyttää, että käytetty polttoaine on kohtuullisen hyvälaatuista.
Perushuollon voi jokainen helposti tehdä itse. Yleisimmät toimenpiteet ovat kattilan nuohous sekä tuhkan poisto. Yksinkertaisilla huoltotoimenpiteillä ja oikealla polttoaineella on bioenergialla lämmittäminen huoleton ja turvallinen tapa lämmittää.
Ennen biopolttolaitteiston huoltoa ja nuohousta on laitos muistettava sammuttaa päävirtakytkimestä. Laitoksen on annettava jäähtyä ennen toimenpiteitä.
Mikäli kyseessä on stokerin säiliön huoltaminen ja joudut menemään säiliöön, on säiliön ehdottomasti oltava hyvin tuuletettu. Stokerin säiliön sisällä voi olla myrkyllistä häkää!
Tuhkan poisto
Tuhkan poisto on yksi lämmitykseen liittyvistä perustoimenpiteistä. Kun tuhkaa poistetaan kattilasta, on muistettava, että se on erittäin kuumaa ja voi aiheuttaa huolimattomasti käsiteltynä tulipalovaaran.
Tuhka on paras säilöä metalliseen, kannelliseen astiaan ja sijoittaa paloturvalliseen paikkaan. Turvallinen välivarasto tuhkalle on esimerkiksi vanha, vetoisuudeltaan 200 litran metallitynnyri. Varsinkin puutuhkaa voi hyödyntää myöhemmin kasvimaalla erinomaisena, luonnonmukaisena lannoitteena.
Nuohous
Lämmityskattilan nuohouksen ajankohdan pystyy arvioimaan helposti savukaasujen lämpötilaa seuraamalla. Kun kattilan savukaasut nousevat perusarvoista noin 30 asteen verran, on nuohouksen aika.
Savupiippu kannattaa nuohota ainakin kerran vuodessa, mikäli laitosta käytetään ympäri vuoden. Savukaasumittari on syytä pitää puhtaana, että mittari ilmoittaa aina oikean lukeman.
Savukaasumittaria seuraamalla pystyy arvioimaan nuohousajankohdan.
Kuvassa nuohouksen tarpeessa oleva kattila.
Kuvassa itsevalmistettu, putkimallinen palopää ennen nuohousta ja käyttöönottoa.
Muut huoltotoimenpiteet
Lämmityslaitteistosta palopään puhdistus on suositeltavaa tehdä muutaman kerran vuodessa. Tällöin ilmakanavat avataan ja puhdistetaan. Palopään kunto tulee tarkastaa ajoittain, vaikka se on hyvin kestävä ja pitkäikäinen.
Mikäli palopää on vaurioitunut, se täytyy korjata ja kunnostaa tai vaihtaa kokonaan uuteen. Ostamisen sijaan yksinkertaisen putkimallisen palopään voi tehdä helposti itse haponkestävästä teräsputkesta. Teräsputkeen rei'itetään ensiö- ja toisiöilmarei'ät, minkä jälkeen palopää hitsataan takaisin paikoilleen. Laite on jälleen käyttövalmis ja toimintavarma.
Lämmityskeskuksen vuosihuollossa käydään läpi perustoimenpiteitä laajempi kokonaistilannekatsaus. Näitä vuosittain tehtäviä lämmitykseen liittyviä huoltotoimenpiteitä ovat eri osien rasvaaminen ja puhdistaminen sekä toimintojen ja turvallisuusnäkökohtien yleistarkastus.
Vuosihuollossa on hyvä puhdistaa toisioilmapuhaltimen siivekkeet ja tarkastaa kattilassa olevat varoventtiilit. Eri syöttölaitteissa voi olla niveliä, ketjuja tai muita liikkuvia osia, joita on hyvä rasvata. Jauhesammuttimen sekä sammuttimen paineen tarkastus ja muut paloturvallisuusasiat on syytä käydä läpi säännöllisesti.
Ketjuvetoisen stokeripolttimen voimansiirto, joka on hyvä rasvata vuosihuollon yhteydessä.
Polttolaitteiston "turbo" eli puhallin, joka antaa palotapahtumalle ilmaa.